Ako sme sa mali na lyžovačke vo francúzskych Alpách. Stredisko Les 2 Alpes a ľadovec vo výške 3 600 m. n. m.

25. januára 2018
Les 2 Alpes. Foto: Shutterstock

Začalo to tak, že sme veľmi chceli ísť na lyžovačku do Álp. A nevedeli sme si vybrať. A zrazu sme lyžovačku vyhrali. Len tak cez facebook.

Začalo to tak, že sme veľmi chceli ísť na lyžovačku do Álp. A nevedeli sme si vybrať. A zrazu sme lyžovačku vyhrali. Len tak cez Facebook.

Les 2 Alpes

Ani sa nám najskôr nechcelo veriť, keď prišla správa cez Messenger, že sme vyhrali týždennú lyžovačku vo francúzskom stredisku Les 2 Alpes. Už sme o tomto stredisku predtým počuli: Lyžovačka na ľadovci, ktorý má takmer 3 600 m n. m.! Mestečko Les 2 Alpes, z ktorého idú lanovky, leží vo výške 1 600 m. A zísť sa dá dokonca ešte nižšie, do 1350 m, čiže ak lyžujete odhora dole, je to rozpätie cca 2 000 m n. m.

Lyžovačka na ľadovci
Lyžovačka na ľadovci

Vyše 200 km zjazdoviek človek nezvládne prejsť asi ani za týždeň.

Les 2 Alpes. Foto: Shutterstock
Les 2 Alpes. Foto: Shutterstock

Aj hore na ľadovci však nájdete mierne modré a krásne upravené zjazdovky, takže aj keď nie ste profesionálny lyžiar, môžete sa lyžovať v nadmorskej výške okolo 3200 m.

Hore na ľadovci v Les 2 Alpes
Hore na ľadovci v Les 2 Alpes

Počasie nám vyšlo celkom fajn. Na to že bol január a boli sme tak vysoko, sme mohli až 2 celé dni lyžovať s krásnymi výhľadmi, 2 dni tak pol na pol – slnko a slabšie sneženie, a iba 2 dni z toho fúkalo a snežilo. Možno je trochu ideálnejšie počasie vo februári, ale aj tak bolo super, lebo by sme aj tak asi nevládali lyžovať nonstop.

Lyžiarske mestečko Les 2 Alpes. Foto: Shutterstock
Lyžiarske mestečko Les 2 Alpes. Foto: Shutterstock

Ale keď nám tak krásne nasnežilo veľa nového snehu, a zjazdovky boli síce upravené, ale aj tak zafúkané, boli sme prekvapení, ako úžasne sa lyžuje v dokonalom prašane!

Prašan v Les 2 Aples
Prašan v Les 2 Aples

Takže – mali sme sa super. A ešte treba spomenúť jednu vec, krásne výhľady pri peknom počasí z každého kúska každej zjazdovky.

Naša cesta

Zo Slovenska vedú do Les 2 Alpes dva hlavné trasy, buď severne cez Švajčiarsko alebo južne cez Taliansko.

Pláž v Lignane, žiadny ľudia, plno mušlí
Pláž v Lignane, žiadny ľudia, plno mušlí

My sme išli cez Taliansko, lebo sme sa chceli zastaviť pri mori. Cestu sme si rozdelili na 2 dni, aj tam, aj naspäť, jedenkrát sme stáli pri Benátkach, druhýkrát v prázdnom Lignane. V Taliansku sú však drahé dialničné poplatky, na jednu cestu vychádzajú cca 70 eur, takže ak chcete trochu ušetriť, môžete ísť radšej cez Švajčiarsko. Celá cesta bola úplne v pohode.

Super lyžovačka vo Francúzsku
Super lyžovačka vo Francúzsku

Týmto článkom by sme sa chceli poďakovať CK Hitke za super lyžovačku 🙂

Text: Martina
Foto: Shutterstock, M.

1/1
Zavrieť reklamu