Fototest: Canon EOS M100

13. decembra 2017
Canon EOS M100

Nová „em stovka“ pribudla do ponuky bezzrkadlových fotoaparátov Canon ako začiatočnícka voľba. Taká je však primárne jednoduchosťou ovládania. Vo vnútri ide o celkom silný a schopný foťák.

Výklopný displej a väčšina ovládacích prvkov na dotykovej obrazovke robí M100-ku výrazným, a pritom user-friendly skokom vpred pre nadšených smartfónových fotografov.

Vo foťáku je zabudovaný Wi-Fi modul na rýchly presun fotky do smartfónu a na sociálne siete aj NFC modul na bleskurýchle spárovanie telefónu.

Okrem klasického formátu jpeg fotí aj do surového formátu RAW, ktorý môžete ďalej upravovať v počítači, alebo fotku priamo vo foťáku trochu vylepšiť pred tým, ako ju postnete na Instagram.

Canon EOS M100
Canon EOS M100

Čo sú to bezzrkadlovky

Zrkadlovky, teda veľké čierne foťáky, ktoré používa väčšina profesionálnych fotografov, svoj názov získali vďaka zabudovanému zrkadlu, ktoré odráža snímaný obraz do hľadáčika.

V bezzrkadlových (mirrorless) foťákoch zrkadlo chýba, a preto tu absentuje aj optický hľadáčik. Telo foťáka tak môže byť menšie, a pritom ukrývať rovnaké vnútornosti ako zrkadlovka – najmä veľkosť snímača, ktorý hrá jednu z rozhodujúcich úloh pri kvalite fotiek.

Malý – veľký

M100 je väčší a ťažší ako klasický „kabelkový“ kompakt, no s oblým a na prvý pohľad minimalisticky pôsobiacim telom s minimom tlačidiel nepôsobí dvakrát nebezpečne. Vo svojom vnútri v skutočnosti skrýva parametre, ktoré oslovia aj skúsených fotografov.

Hneď za odnímateľným objektívom sa nachádza najnovší 24,2-megapixelový APS-C snímač – taký istý ako v mnohých zrkadlovkách Canon.

Rovnaké platí aj o procesore Digic 7 či veľmi dobrom ostriacom systéme Dual Pixel AF. Plne manuálny režim na úplnú kontrolu nad parametrami fotky si užívateľ dokáže nastaviť na dotykovom displeji.

Canon EOS M100
Canon EOS M100

Základ výkonu

Objektívy samotné pochádzajú z radu EF-M určeného priamo na bezzrkadlovky Canon a hoci ich je zatiaľ len pár, 22 mm F2 objektív s pevným ohniskom (opak zoomového), ktorý sme dostali na testovanie spolu s foťákom, je vynikajúci a vďaka veľkej miere rozostrenia pozadia za fotografovaným objektom prispieva k profesionálne vyzerajúcim fotkám.

Na foťák sa pritom po dokúpení adaptéra dajú upevniť aj všetky zrkadlovkové EF-S objektívy v ponuke a aj tie z radu EF určené na profesionálne plnoformátové zrkadlovky.


M100 tak dokáže osloviť aj pokročilých fotografov fotiacich na Canon, ktorí hľadajú záložný či o niečo skladnejší fotoaparát pri cestovaní naľahko.

Bezzrkadlovka Canon EOS M100
Bezzrkadlovka Canon EOS M100

Čo my na to

Canon EOS M100 je solídnou voľbou, ak už hľadáte kvalitný foťák na dovolenky alebo chcete skúsiť posunúť svoje fotografovanie o level vyššie. Displej by mohol byť plne výklopný a otočný do všetkých strán, hodilo by sa aj viacero natívnych objektívov v ponuke.

Segment bezzrkadloviek sa však rozrastá stále viac – a to platí predovšetkým v prípade Canonu. Mnohé z tých pár objektívov, ktoré sú v ponuke už teraz, sú naozaj veľmi dobré a ďalšie na seba určite nenechajú dlho čakať. Nás jednoducho bavil.

Cena: 479 €/telo
www.canon.sk

Text a foto: Filip Stifler Nagy

1/1
Zavrieť reklamu