Ako si správne vybrať lyžiarsku prilbu

2. novembra 2017
Lyžiarska prilba. Foto: Shutterstock

Nestraťte hlavu! A lyžujte bez následkov. Možno si vravíte, že prilbu na hlavu si nedáte ani omylom – veď naši predkovia lyžovali v baraniciach a aj my sme ešte v neďalekej minulosti videli prilby na hlavách len profi lyžiarom v telke.

Celé detstvo na vlekoch len s čiapkou na hlave (alebo aj bez nej) a nikomu sa nič nestalo…

Prečo by ste bez prilby nemali na lyže ani pozrieť?

Mali by ste si však uvedomiť, že dnes nie je včera, časy sa menia a na dnešných preplnených svahoch sa lyžuje predsa len inak ako v minulosti. A už len so zdvihnutým ukazovákom pripomenieme, že poranenia hlavy tvoria 30 % všetkých zranení na svahu, úmrtnosť pri takýchto poraneniach je až 5-krát vyššia ako pri poraneniach končatín.

Top tipy:

1. Prilbu si vždy najprv vyskúšajte

Základné pravidlo. Nestačí vám zmerať obvod hlavy, pretože prilba vám nemusí sadnúť svojím tvarom. Dôležité je tiež pripomenúť, že ani rovnaký výrobca nie je zárukou úspechu – modely sa môžu od seba líšiť a ak kupujete bez skúšania, môže sa stať, že budete doma bohatší o mačku vo vreci.

2. Prilba vás nesmie tlačiť

Prilba vám na hlave má sedieť tesne, ale neznamená to, že by vás mala tlačiť.

Áno, výstelka sa po pár dňoch neúnavnej lyžovačky trochu podvolí, ale nie je to nič extrémne.

3. Prilba sa nesmie hýbať

To, či vám prilba sedí, vyskúšate jednoducho. Predkloňte sa s nezapnutou prilbou. Ak vám spadne, je príliš veľká. Potom prilbu zapnite a energicky krúťte hlavou zo strany na stranu. Ak sa hýbe, je veľká alebo vám nesedí.

4. Prilba musí byť kompatibilná s okuliarmi

Prilbu a okuliare preto skúšajte dokopy – ak už máte okuliare, vezmite si ich na skúšanie prilby. Okuliare totiž nemusia svojím tvarom pasovať do vašej novej prilby.

5. Overte si technické normy

Kvalitná prilba musí vyhovovať jednej z troch základných technických bezpečnostných noriem (CEN, ASTM, Snell).

Typy prilieb

Podľa prekrytia uší:

Prilby, ktoré zakrývajú tvrdou škrupinou aj uši

Tento typ prílb používajú hlavne pretekári, pretože hlava je v nich o niečo lepšie chránená aj preto, že prilba lepšie drží na hlave. Tento typ prilby udržiava uši vo väčšom teple, vo všeobecnosti však nezvyknú byť na sto percent pohodlné.

Prilby s mäkkými ušnicami

Sú z pohľadu širokej verejnosti obľúbenejšie – na svahu ich napočítate oveľa viac. Spoznáte ich podľa toho, že uši majú zakryté mäkkými látkovými ušnicami. Ich benefitom je, že sú o niečo pohodlnejšie a lepšie v nich počujete svet okolo seba. Je však veľmi dôležité ich dopredu vyskúšať, pretože v niektorých vám môže byť zima na uši.

Vaše dieťa by malo byť na prilbu naučené už odmalička.
Vaše dieťa by malo byť na prilbu naučené už odmalička.

Podľa konštrukcie:

Hardshellové

Tieto typy prílb sú vyrábané tak, že vnútorná škrupina z tvrdého EPS polystyrénu je vlepená do vonkajšej, tvrdej polykarbonátovej konštrukcie. Hrubá EPS vrstva absorbuje nárazy a tenká, tvrdá polykarbonátová vrstva ich rozkladá na väčšiu plochu.

Okrem toho môžeme podľa vnútornej konštrukcie rozdeliť helmy na hardshellové a in-mould. Pri prvom type je vnútorná škrupina z tvrdeného EPS polystyrénu vlepená do vonkajšej, tvrdej polykarbonátovej konštrukcie. Hrubá EPS vrstva absorbuje nárazy a tenká, tvrdá polykarbonátová vrstva ich rozkladá na väčšiu plochu. V prípade in-mould konštrukcie je rozpustený EPS polystyrén priamo vstrekovaný do tvrdej škrupiny, čo má za následok pevnejší spoj a lepšie absorbovanie nárazov.

Po páde vždy prilbu skontrolujte

Možno sa vám váš pád nezdal veľmi tvrdý. Aj tak však určite skontrolujte vonkajšok aj vnútro prilby. Ak vám prilba praskla, neznamená to, že by bola nekvalitná. Jednoducho splnila svoj účel. Prilbu ale určite vymeňte pri zistení akejkoľvek, aj drobnej, deformácie. Veľa výrobcov dokonca odporúča vymeniť prilbu pri každom veľkom páde. Aj za predpokladu, že nevidieť žiadne poškodenie. Veľa značiek ponúka tzv. program výmeny v prípade pádu, ktorý funguje tak, že vám pošlú novú prilbu na výmenu za zlomkovú cenu.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu