Vyberte si tie správne lyže

29. októbra 2017
Lyžovanie. Foto: Scott Markewitz

Hovorí sa, že zvyk je železná košeľa. A je pravda, že aj na tie najnevhodnejšie lyže si človek dokáže zvyknúť. Zvlášť, ak je začiatočník a nikdy predtým na iných nejazdil, pretože nemá s čím porovnávať. Naučte sa zdolávať svahy s pôžitkom.

Ak patríte do tejto kategórie neskúsených, veľmi ľahko sa vám môže stať, že rozdiel pocítite až vtedy, keď vás niekto postaví na lyže ako stvorené pre vás. A my sa vám pokúsime poradiť, ako sa k dopracovať k takémuto želanému výsledku. Takže čítajte ešte predtým, ako vyrazíte nakupovať.

Top tipy:

Lacnejšie môžu byť lepšie

Drahé lyže bývajú zväčša tvrdšie, čiže sú určené na rýchlu a agresívnu jazdu. Z toho môžeme vyvodiť, že drahé lyže nie sú najvhodnejšie pre tých, ktorí sa chystajú učiť (alebo oprášiť) prvé oblúčiky.

Výhodou drahých lyží je dlhšia životnosť a zachovanie svojej pôvodnej pružnosti. Platí to však len vtedy, ak na nich jazdia pokročilí jazdci, pre ktorých sú určené.

Začiatočníci by mali byť sebakritickí, pretože tvrdé lyže sú pre nich nielen nevhodné, ale môžu byť aj nebezpečné. Nepozerajte preto nutne po tých najdrahších, lacnejšie môžu byť pre vás oveľa vhodnejšie.

Testujte!

Lyže nie sú práve najlacnejšou investíciou a patria k tej skupine vecí, ktorých reálne vlastnosti zistíte, až keď sa na ne postavíte. Na svahu. Našťastie, v dnešnej dobe sa už aj v slovenských strediskách stále viac a viac rozmáha možnosť testovania lyží. A takáto skúsenosť je na nezaplatenie.

Za jeden deň tak máte možnosť vystriedať niekoľko párov a máte dostatok zážitkov, aby ste si vedeli povedať, ktoré vám najlepšie vyhovovali a pre ktoré sa vyberiete do obchodu.

Čítajte fóra

Samozrejme, nie každý má možnosť vybrať sa do strediska, kde si bude môcť nejaké tie lyže otestovať. V tomto prípade však nemusíte ešte zúfať. Skúste si pohľadať čo najviac informácií na internetových fórach. Nájdete ta veľa recenzií a osobných skúseností od užívateľov, ktorí často uvádzajú aj svoju zdatnosť na lyžiach. Spätná väzba od obyčajných ľudí býva na nezaplatenie.

Dôležité vlastnosti

Pri lyžiach určených na alpské lyžovanie nás budú najviac zaujímať tri základné vlastnosti: dĺžka, tvar a tvrdosť. Aké rozmery a tvrdosť lyží sú pre vás najvhodnejšie?

Dĺžka

Možno vás v detstve rodičia presviedčali, že lyže vyše hlavy po súrodencoch sú tie najlepšie. S nástupom karvingových lyží, na ktorých sa jazdí na hranách, sa dĺžka lyží vzhľadom na výšku jazdca postupne skracovala. Dnes vo všeobecnosti platí, že pri kúpe lyží na bežné lyžovanie odpočítate 10 až 20 centimetrov. Celá rovnica je však o niečo zložitejšia, to vám ale vysvetlíme neskôr.

Od dĺžky lyže závisí aj jej rádius, teda točivosť. Číselný údaj, zväčša uvedený na lyži vedľa jej dĺžky, sa pohybuje od 9 (pretekárske slalomové lyže) do 22 metramov (freeridové, len minimálne krojené lyže) a udáva polomer oblúka v metroch, ktorý je lyža schopná opísať pri postavení na hrane. Čím kratšie sú lyže, tým majú menší rádius a tým menšie oblúky sa na nich dajú robiť. Točivosť lyže však závisí aj od ďalšieho kritéria…

Akú dĺžku?

Nezáleží len na vašej výške. Dôležitou premennou sú aj vaše schopnosti – pokročilý lyžiar si môže kúpiť dlhšie lyže ako rovnako vysoký začiatočník.

Tvar

Bez slova karving by dnešný lyžiarsky svet hádam vôbec neexistoval – moderné lyže sú teda prakticky všetky viac či menej vykrojené, teda ich šírka je pod viazaním menšia ako na špičke a päte. Keď sa lyža postaví na hranu, dotýka sa povrchu len v oblasti päty a špičky. Keď na ňu lyžiar zatlačí odstredivou silou oblúka, ktorý opisuje, lyža sa prehne a dosadne na svah celou plochou. Čím viac je lyža vykrojená, tým viac sa musí prehnúť a tým má väčší rádius a lepšie zatáča.

Aký tvar?

To záleží najmä od vášho lyžiarskeho štýlu. Ak milujete adrenalín a rýchlosť a jazdíte radšej veľké vyrezávané oblúky, viac vám sadne stabilnejšia lyža s menším výrezom. Ak však skôr jazdíte menšie oblúčiky husto za sebou, vhodnejšia pre vás bude lyža s menším rádiusom.

Tvrdosť

Tvrdšia lyža je stabilnejšia v oblúkoch, zároveň je ale menej pohodlná, pretože prepružujúca konštrukcia nedokáže tak efektívne pohlcovať nerovnosti na svahu. Je taktiež nutné dodať, že príliš tvrdé lyže môžu byť pre začínajúcich lyžiarov nebezpečné. Lyže toho toľko neprepáčia a dokážu nepekne zahraniť, pokiaľ ich nemáte plne pod kontrolou.

Pri kúpe sa na tvrdosť lyže opýtajte kvalifikovaného predajcu. Rozdiel medzi mäkkou a tvrdou lyžou síce spoznáte pri prepružení rukou aj sami, no aplikovať tieto hodnoty na reálny výkon na svahu dokáže len odborník.

Akú tvrdosť?

Pri výbere tvrdosti lyže prichádza do hry ešte jeden faktor – váha lyžiara. Vo všeobecnosti by ťažší lyžiari mali jazdiť s tvrdšími lyžami ako ich rovnako skúsení ľahší kolegovia. Tvrdšie lyže im totiž poskytujú väčšiu oporu.

Základné otázky

Predtým ako pôjdete nakupovať, odpovedzte si na tieto otázky:
– Ako dobre lyžujem?
– Akým štýlom lyžujem?
– V akých podmienkach najčastejšie lyžujem?
– Koľko meriam?
– Koľko vážim?

Völkl lyže, zhora: Völkl Essenza Adora, Völkl Sensor 3, Völkl Code Speedwall
Völkl lyže, zhora: Völkl Essenza Adora, Völkl Sensor 3, Völkl Code Speedwall

Essenza adora

Pre začiatočníčky

Ženy, ktoré ešte len začínajú, alebo jazdia pokojným štýlom, by mali mať pri priemernej výške 170 cm lyže s dĺžkou asi 160 cm, rádiusom 11 až 14 m a s mäkkou tvrdosťou.

Náš tip: Völk Essenza Adora je mäkká lyža s dĺžkou 159 cm a rádiusom 12,9 m.

Sensor 3

Pre mierne pokročilých

Pre mierne pokročilých lyžiarov a všetkých, ktorí si jazdia svojim pohodovým tempom, sú pri priemernej výške lyžiara 180 cm vhodné lyže s dĺžkou asi 165 cm, rádiusom 12 až 16 m a so strednou tvrdosťou.

Náš tip: Völk Sensor 3 – s dĺžkou 165 cm a rádiusom 14,1 m sa na nich ľahko zatáča.

Code Speedwall

Pre skúsených

Veľmi dobre jazdiaci lyžiari a tí, ktorí obľubujú agresívnejší štýl jazdy, by mali mať pri priemernej výške 185 cm lyže s dĺžkou asi 175 cm, rádiusom 16 až 20 m a so strednou až vysokou tvrdosťou.

Náš tip: Lyže Code Speedwall s rádiusom 18,6 m a dĺžkou 178 cm.


Text: Redakcia
Foto: Scott Markewitz

1/1
Zavrieť reklamu