Malebným okolím Vlkolínca na bicykli

Vlkolínec. Foto: Ján Tekel

Vlkolínec, hlavná atrakcia trasy, je prístupný z hlavného ťahu Banská Bystrica – Donovaly – Ružomberok. V osade Jazierce pri Ružomberku treba odbočiť na udržiavanú asfaltku.

Štartovať môžete od motela Vlčí Dvor, kde sa dá bezplatne zaparkovať a poloha je výhodná z hľadiska trasy. Samozrejme, do úvahy prichádza aj možnosť vyraziť z Ružomberka.

Okolo Bukoviny k Vlkolíncu

Z parkoviska prejdete cez most ponad riečku Revúca a vydáte sa po cykloznačke na asfaltovú cestu, ktorá začína pozvoľna stúpať. Približne po kilometri sa dostanete do lesa.

Podklad starej asfaltovej pokrývky je príjemný a nenáročný na naberanie výškových metrov. Cykloznačka vás privedie až na Bukovinu, z ktorej si vychutnáte pekný výhľad smerom na juh. Až dosiaľ kvalitná lesná cesta sa láme pod Grúňom. Nasleduje dlhý šotolinový zjazd okolo chatovej osady až k zastávke pod Vlkolíncom.

Bukovina a hrebeň Nízkych Tatier. Foto: Ján Tekel
Bukovina a hrebeň Nízkych Tatier. Foto: Ján Tekel

Z Vlkolínca na sedlo pod Sidorovom

Na prístupovej ceste k Vlkolíncu sa opäť dostanete na asfalt a pred vami je ďalšie stúpanie. Nie je dlhé, približne po kilometri prídete do centra Vlkolínca. Určite nevynechajte jeho prehliadku a doplňte si energiu.

Budete ju potrebovať, trasa totiž pokračuje v stúpaní po žltej značke na sedlo pod Sidorovom. Je strmá, našťastie, nie dlho, približne po 600 metroch prichádza sedlo.

Vlkolínec. Foto: Shutterstock
Vlkolínec. Foto: Shutterstock

Ružomberok

Zo sedla sa pokračuje miernym klesaním cez Vlkolínske lúky, stále po žltej značke. V tomto momente budete asi v polovici trasy. Neskôr sa treba odpojiť zo značky na asfaltku a sledovať cykloznačenie do Ružomberka. Vedie dlhým asfaltovým zjazdom až do centra mesta.

Pre zdatnejších horských cyklistov máme alternatívu – zo sedla môžu sledovať žltú značku a hravým singeltrackovým zjazdom sa dovezú do mesta. V meste by už mali obe kategórie sledovať cykloznačenie a cyklochodníky. To vás dovedie malebnou prírodou popri rieke Revúca späť k motelu, kde je jeden z variantov začiatku trasy.

1. Zaujímavosti mesta Ružomberok

www.ruzomberok.sk

Ružomberok vám na malom kúsku zeme ponúka množstvo historických pamiatok bez toho, aby ste merali veľké vzdialenosti. Medzi najstaršie patrí Námestie Andreja Hlinku.

V jeho východnej časti vás upúta rímskokatolícky Kostol sv. Ondreja. Pod južnou loďou kostola sa nachádza mauzóleum Andreja Hlinku. Vidieť tu môžete aj neobarokovú mestskú radnicu a pred ňou umiestnený mariánsky stĺp z roku 1858.

Oddýchnuť sa dá aj v romantickej chránenej lipovej aleji. Tieto miesta vám odhalia aj kláštorný kostol a Kláštor sv. Kríža. Pri prechádzke mestom neobíďte ani evanjelický kostol postavený na Dončovej ulici.

Ďalšou vašou zastávkou v potulkách po meste Ružomberok môže byť Liptovské múzeum postavené v roku 1936 podľa projektu domáceho architekta V. Donera na Námestí Štefana Nikolaja Hýroša.

Tip redakcie: Ludrovský festival stredovekej kultúry

Koná sa každoročne cez leto a môžete na ňom spoznať historický šerm, hudbu, remeslá a mnoho ďalších zaujímavých vecí.

Ružomberok. Foto: Shutterstock
Ružomberok. Foto: Shutterstock

2. Pamiatka UNESCO obec Vlkolínec

www.vlkolinec.sk

Obec Vlkolínec leží v oblasti Národného parku Veľká Fatra v blízkosti rekreačnej oblasti Malinô Brdo pod vrchom Sidorovo v nadmorskej výške 718 m.

Vlkolínec – živá obec, je obývanou obcou so stálymi obyvateľmi a chalupármi, majiteľmi dreveníc sezónne prebývajúcimi vo Vlkolínci. V roku 1625 mala 9 domov a v roku 1828 až 51 domov. Počas 2. svetovej vojny bola časť obce vypálená v rámci represálií nemeckých vojsk proti partizánom.

Od roku 1977 bola vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu a od roku 1993 je zapísaná do zoznamu Svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Dôvodom vyhlásenia je, že v obci sa zachoval unikátny súbor 45 pôvodných, takmer nezmenených sedliackych domčekov s kamennými soklami, hlinou vymazanými stenami, so strechami pokrytými šindľom. Domy pochádzajú prevažne z 19. storočia a majú typický pôdorys s troma miestnosťami.

Vlkolínec. Foto: Shutterstock
Vlkolínec. Foto: Shutterstock

3. Stredisko Malinô Brdo

www.skipark.sk

Ružomberok – Malinô Brdo sa nachádza v krásnom prostredí Veľkej Fatry v nadmorskej výške 545 až 1 209 m n. m. Je umiestnené v príjemnom prostredí Hrabovskej doliny.

Stredisko je známe svojou výbornou geografickou polohou, pretože mesto Ružomberok leží na hlavnom cestnom turistickom ťahu Žilina – Vysoké Tatry. Je vyhľadávaným miestom oddychu nielen pre domácich návštevníkov, ale aj zahraničných turistov.

Počas letnej sezóny môžete využiť kabínkovú lanovku, ktorou sa vyveziete priamo do strediska na Malinô Brdo. Okolie strediska ponúka výborné možnosti pre turistiku po hrebeni Veľkej Fatry, napríklad smerom na Smrekovicu.

Pre milovníkov adrenalínu sú k dispozícii trasy pre horské kolobežky a káry, vyznávači bicyklovania si určite prídu na svoje v top bike parku na Slovensku.

Rezort Malinô Brdo. Foto: Shutterstock
Rezort Malinô Brdo. Foto: Shutterstock

4. Areál Hrabovo

Keď sa budete blížiť do cieľa cyklovýletu, zastavte sa pred príjazdom do Ružomberka a oddýchnite si pri vode.

V lete je Hrabovská priehrada jednou z najnavštevovanejších stredísk v okolí. Máte tu možnosť bezplatného kúpania, potápania, člnkovania a rozličných vodných atrakcií priamo v areáli len pár metrov od spodnej stanice lanovky na Malinô Brdo.

Ak by ste sa rozhodli stráviť tu dlhšiu dovolenku, ubytujte sa priamo v prekrásnom prostredí Hrabovskej doliny, ktorá láka návštevníkov aj zo širšieho okolia.

Tip redakcie: Tarzania

Tarzania – lanový park sa nachádza v blízkosti nástupnej stanice lanovky na Malinô Brdo. Je určená pre všetkých s výškou od 150 cm a dokonalé vyžitie tu nájdu jednotlivci aj kolektívy. V areáli nájdete červenú, modrú a detskú trasu. Neváhajte a vyskúšajte si 50 m lanovku.

5. Prírodné skalnaté útvary

Okolie Vlkolínca ponúka pre turistov a cykloturistov aj mnohé prírodné pamiatky – chránené prírodné výtvory, geologické útvary.

Krkavá skala na východnom svahu vrchu Sidorovo. Výška brala je 2,2m, s rozlohou 0,26 ha, na vrchole vápencového útvaru rastie skupina ihličnanov borovice lesnej.

Vlčia skala predstavuje travertínové súvrstvie v podobe terasy strmo spadajúcej do Trlenskej doliny. Na vrchole terasy je stavba zotavovne jezuitského kláštora v Ružomberku.

Doggerské skaly sa nachádzajú v Trlenskej doline s rozlohou 0,17 ha, tvoria kras prirodzeného odkryvu jurského súvrstvia rádiolaritového vývoja dogerského veku vo Veľkej Fatre.

Vlkolínec, Sedlo pod Sidorovom. Foto: Ján Tekel
Vlkolínec, Sedlo pod Sidorovom. Foto: Ján Tekel

Text: Redakcia
Foto: Ján Tekel, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu