Na bicykel v každom veku

Bicykle FELT. Foto: Shuttertock

Pre udržiavanie sa vo forme je bicyklovanie perfektnou činnosťou. Nezáleží na tom, či je človek zanieteným zjazdárom alebo rekreačným “nedeľným” cyklistom. Dôležité a zdraviu prospešné je hýbať sa.

Ani vek pri tom nehrá žiadnu rolu. Tí najmenší, ale aj najstarší si pre seba môžu nájsť vhodnú formu cyklistiky. Prečo by nemali zanevrieť na bicykel ani seniori?

Dostupnosť

Výhodou rekreačného bicyklovania je, že vám k tomu netreba žiadne špeciálne vybavenie či výstroj a ani žiaden prenájom telocvične či kurtu. Jednorázovo je potrebné zainvestovať iba do kúpy bicykla.

K tomu aby ste sa mohli venovať tejto činnosti vám postačí nasledovné: bicykel, športové oblečenie, prípadne prilba pre dlhšie trasy a dobré počasie. V letnom období preto až na pár upršaných dní budete môcť bicyklovať prakticky denne.

Udržiavanie sa vo forme

Najväčším benefitom bicyklovania v seniorskom veku je jeho vynikajúci vplyv na zdravie a udržiavanie sa v dobrej kondícii. V prvom rade je šetrné ku kĺbom, keďže nedochádza k otrasom. Krúživý pohyb pedálmi zároveň posilňuje šľachy členkov a kolien, čo je dobré ako prevencia pred zápalmi kĺbov.

Starší ľudia mávajú problém s prekrvením končatín, a preto sa často cítia uzimení. Pravidelné bicyklovanie pomáha rozprúdiť krvný obeh a primeraná fyzická záťaž prispieva k celkovému pocitu sviežosti organizmu.

Aj v pokročilom veku je potrebné strážiť si váhu a predchádzať zbytočnému ukladaniu tuku. Jazda na bicykli je vhodný spôsob pre prirodzené spaľovanie prebytočného tuku a taktiež pre udržiavanie nebezpečného cholesterolu v norme.

Obranyschopnosť

Rekreačná cyklistika je výborným dôvodom, prečo opustiť 4 steny vašich príbytkov a stráviť chvíle v príjemnom parku alebo v prírode. Na chvíľu sa vystavte slnku a načerpajte prirodzenej energie z prírody. Dnes už je vypracovaných aj mnoho menej náročných cyklotrás. Nezabúdajte, že pobyt na čerstvom vzduchu posilňuje imunitu.

Antistresový účinok

Bicyklovanie môže byť skvelým dôvodom na stretnutie so starými známymi alebo sa môžete vybrať na výlet s rodinou. Týmto spôsobom slúži ako účinná obrana pred stresom alebo depresiami. Prípadne môžete bicykel využiť ako dopravný prostriedok na krátke trasy a vyhnúť sa tak preplnenej hromadnej doprave či zápcham.

„Cyklisti v pokročilom veku musia dbať na svoj zdravotný stav a každý musí vedieť odhadnúť svoje sily a neprepínať sa, avšak z pokľudnej rekreačnej jazdy budú určite všetci iba profitovať,“ hovorí Pavol Krnáč, dlhoročný predajca bicyklov a cyklistických doplnkov. Čo sa týka vhodného bicykla, v našej ponuke máme ľahké pánske i dámske krosové či cestné bicykle Felt. Takisto sú dostupné aj čoraz populárnejšie elektrobicykle, ktoré ešte viac zmierňujú námahu.“ dodáva Krnáč.

Bicykle Felt
Bicykle Felt

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu