Velez-Zuzulová v slalome druhá, tesne za Mikaelou

27. novembra 2016

Slovenské lyžovanie slávilo úspech aj v nedeľňajšom druhom slalome sezóny Svetového pohára, zásluhou druhého miesta Veroniky Velez-Zuzulovej. Na najkratšom kurze SP v americkom Killingtone zaostala za víťaznou domácou Mikaelou Shiffrinovou 73 stotín, tretia bola Švajčiarka Wendy Holdenerová (+0,86). Opäť sa presadila aj Petra Vlhová, ktorá skončila piata (+1.35 s).

Slovenské lyžovanie slávilo úspech aj v nedeľňajšom druhom slalome sezóny Svetového pohára, zásluhou druhého miesta Veroniky Velez-Zuzulovej. Na najkratšom kurze SP v americkom Killingtone zaostala za víťaznou domácou Mikaelou Shiffrinovou 73 stotín, tretia bola Švajčiarka Wendy Holdenerová (+0,86). Opäť sa presadila aj Petra Vlhová, ktorá skončila piata (+1.35 s).

Shiffrinová slávila 21. víťazstvo kariéry pretekov SP. V slalome ich navrstvila už 20 a v histórii už prekonala fenomenálnu chorvátsku univerzálku Janicu Kosteličovú. Pred ňou sú už len Rakúšanka Marlies Schildová (35) a Švajčiarka Vreni Schneiderová (34), inú legendárnu Švajčiarku Eriku Hessovú už dobehla. “Nikdy som si nemyslela, že sa v počte slalomových triumfov dostanem v historických tabuľkách na tretie miesto. Keď som bola malá, snívala som o tom, že budem raz najlepšia slalomárka na svete. Chcem aj naďalej vyhrávať. Ťažko však povedať, či sa mi podarí predbehnúť i Marlies Schildovú, ktorá bola pre mňa veľký vzor,” vyznala sa v príhovore v cieľovom areáli Shifrinová.

Američanka je na čele celkového poradia SP i disciplíny hustých bránok, kde Velez-Zuzulová figuruje na 3. priečke. Vlhová si po štyroch súťažiach zase drží štvrtú pozíciu vo všeobecnej klasifikácii. Velez-Zuzulová, ktorá sa v Levi historicky vyšvihla na prvé miesto renkingu svetového slalomu, stratila túto pozíciu o jediný koeficientálny bodík. Preskočila ju so 600 bodmi Shiffrinová.

“Som veľmi spokojná, hoci som v prvom kole stratila v spodnej časti. V druhom so išla, čo sa dalo, už bola dosť rozbitá trať a trafiť sa v bránkach do optima bolo ťažké. O rezervách viem, ale skončila som druhá a to je dobrý výsledok.” zdôraznila Velez-Zuzulová. Vlhová pre TASR dodala: “Piate miesto je fajn, ale vždy sa dá ísť lepšie. V prvom kole som šla pomaly a tak som si prehrala pódium. V cieli druhého kola som sa najprv tešila, ale potom som si uvedomila, že práve pre tú prvú jazdu to na pódium stačiť nebude. Keď hodnotím víkend, tak som spokojná, bolo to tu skvelé.”

Obe si vybojovali sľubné pozície na atak pódiového úspech v 1. kole. Velez-Zuzulová sa “zavesila” za vedúcu Američanku Mikaelu Shiffrinovú so stratou 65 stotín, Vlhová bola piata (+1,54 s). Shiffrinová potvrdila svoj štatút slalomovej šampiónky všetkých frontov, na jej plynulú a presvedčivú jazdu nemala žiadna zo súperiek a sprvoti sa k nej ani jedna nepriblížila. Najviac Holdenerová na 94 stotín. Shiffrinovej vrstovníčka Vlhová vyštartovala ako šiesta, urobila pár chybičiek a zaradila sa predbežne za pódium, ktoré v druhých kolách rada atakuje. Hneď za ňou išla skúsená 32-ročná Velez-Zuzulová, na rytmickej trati sa cítila ako ryba vo vode a v hornej polovici predviedla prvotriednu dynamickú jazdu. Na druhom medzičase dokonca viedla o 19 stotín. V krátkom úseku zatvorených bránok nestačila na dokonale vygradované tempo Američanky, no zaradila sa hneď za ňu. Zuzulovej predstavením sa prakticky uzavrelo hlavné dianie prvého kola druhého slalomu sezóny, keďže ďalšie pretekárky už technicky nestačili.

Druhé kolo bolo mimoriadne dramatické a to aj preto, že najlepších päť si svoje pozície udržalo. Počas jazdy Vlhovej sa sprvoti zdalo, že klesne, ale nezaváhala ani po záseku lyže do snehovej “vaničky” a v cieli sa aspoň krátko tešila z vedenia. Velez-Zuzulová mala na rozbitej trati tiež svoje problémy, no napokon si náskok ustrážila. Lenže hlavnú šou opäť predviedla Shiffrinová, ktorej druhá jazda bola pretkaná chybami, napriek tomu suverénne triumfovala.

Velez-Zuzulová vo svojej kariére nazbierala už 61 umiestnení v prvej desiatke pretekov SP, z toho 26 pódiových. Vlhová má v top 10 na konte desať zásahov.

Výsledky slalomu SP v Killingtone:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:27,95 min., 2. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +0,73 s, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,86, 4. Nina Lösethová (Nór.) +1,34, 5. Petra VLHOVÁ (SR) +1,35, 6. Lena Dürrová (Nem.) +1,49, 7. Šárka Strachová (ČR) +1,50, 8. Bernadette Schildová (Rak.) +1,57, 9. Michaela Kirchgasserová (Rak.)+1,93, 10. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,12

Celkové poradie SP (po 4 súťažiach):
1. Shiffrinová 325 b., 2. Holdenerová 168, 3. Lösethová, 165, 4. VLHOVÁ 157, 5. Tessa Worleyová (Fr.) 140, 6. VELEZ-ZUZULOVÁ 130

Priebežné poradie v slalome (2):
1. Shiffrinová 200, 2. Holdenerová 140, 3. VELEZ-ZUZULOVÁ 130, 4. VLHOVÁ 105, 5. Lösethová 82, 6. Strachová 72.

1/1
Zavrieť reklamu