Slalom v Levi: Vlhová tretia. Mikaela víťazí!

14. novembra 2016

“Po prvom kole sme si s trénerom vraveli, že v druhom musím ísť naplno. V prvom kole som totiž neukázala svoje maximum. Veľmi mi pomohol dobrý výsledok z obrovského slalomu v Söldene. Bolo to dobré pre moju hlavu v príprave na prvý slalom sezóny,” povedal Vlhová podľa oficiálneho webu Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

“Po prvom kole sme si s trénerom vraveli, že v druhom musím ísť naplno. V prvom kole som totiž neukázala svoje maximum. Veľmi mi pomohol dobrý výsledok z obrovského slalomu v Söldene. Bolo to dobré pre moju hlavu v príprave na prvý slalom sezóny,” povedal Vlhová podľa oficiálneho webu Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

Petra Vlhová prítomnosťou na pódiu v Levi nadviazala na výbornú ôsmu priečku z otváracích pretekov sezóny, ktorými bol obrovský slalom v rakúskom Söldene. Celkovo si v rámci Svetového pohára vybojovala štvrté umiestnenie na stupňoch víťazov. Po triumfe vo švédskom Aare z decembra 2015 dosiahla po tretí raz na tretie miesto. Pred Levi sa jej to podarilo aj v dvakrát v Rakúsku – 29. decembra 2015 v Lienzi a 15. januára 2016 vo Flachau, kde na pódiu stála spolu s víťazkou Velez-Zuzulovou.

Tá obsadila v Levi vôbec svoje najlepšie umiestnenie v kariére, predtým bolo jej maximom dvakrát piate miesto. “Štvrté miesto je môj najlepší výsledok v Levi. Ide sa však pracovať ďalej. Veľkú gratuláciu posielam Peti, skoro sa nám podarilo zopakovať Flachau (dve Slovenky na pódiu, pozn.). Sezóna sa však ešte len začala,” uviedla Veronika Velez-Zuzulová na sociálnej sieti Facebook.

Dvadsaťjedenročná Shiffrinová sa v Levi tešila zo svojho 21. víťazstva v pretekoch Svetového pohára, z toho 20. v slalome. Zvyšný triumf získala v obrovskom slalome v oktobri 2014 v Söldene. Rodáčka z Vailu predĺžila svoju víťaznú sériu v slalome v rámci SP na číslo deväť. Ťahá ju od 22. februára 2015, keď sa radovala v Maribore. Odvtedy vyhrala všetkých ďalších osem slalomov, na ktorých štartovala. Postupne ovládla preteky v najtočivejšej disciplíne v Aare, Méribeli, dvakrát Aspene, Crans-Montane, Jasnej a St. Moritzi.

“Nikdy nie som skutočne spokojná. Wendy spravila v prvom kole veľkú chybu, bez ktorej by bola mojou oveľa väčšou súperkou. Petra je tiež veľmi silná a rovnako viacero ďalších pretekárok. Necítim sa úplne pohodlne, potrebujem viac času na tréning,” povedala Shiffrinová podľa portálu laola1.at.

Sobotňajší ženský slalom v Levi bol pre slovenské zjazdové lyžovanie vskutku historický. Dve slovenské pretekárky sa postavili na štart prvého kola v elitnej skupine s číslami od 1 do 7, Velez-Zuzulová štartovala tretia v poradí, Vlhová išla hneď po nej. To sa v úvodných pretekoch sezóny v minulosti nikdy nestalo. Je to výsledok skvelej minulej zimy, v ktorej skončila Velez-Zuzulová celkovo druhá, Petra Vlhová šiesta a Slovenky ovládli dokopy tri z desiatich slalomov SP.

Sezóna SP 2016/2017 prinesie ešte osem ženských slalomov plus atraktívne mestské preteky v paralelnom slalome v Štokholme, ktoré sa tiež rátajú do bodovania SP v najtočivejšej disciplíne. Až trikrát sa najlepšie slalomárky predstavia v USA. Okrem tradičného strediska Aspen v Colorade, ktoré bude v marci 2017 (13. – 19. 3.) dejiskom finálového týždňa Svetového pohára, slalomárkam pribudli zastávky v Killingtone v štáte Vermont a v kalifornskom Squaw Valley. Práve 27. novembra v Killingtone sa uskutoční ďalšie podujatie v slalome.

Slalom žien (1.+2. kolo):
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:52,71 min
2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,67 s
3. Petra Vlhová +0,75
4. Veronika Velez-Zuzulová (obe SR) +1,60
5. Maren Skjoeldová (Nór.) +1,81
6. Melanie Meillardová (Švaj.) +1,87

Poradie vo Svetovom pohári v slalome (po 1 pretekoch z 10):
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 100 bodov
2. Wendy Holdenerová (Švaj.) 80
3. Petra Vlhová 60
4. Veronika Velez-Zuzulová (obe SR) 50
5. Maren Skjoeldová (Nór.) 45
6. Melanie Meillardová (Švaj.) 40

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 2 pretekoch z 37):
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 180 bodov
2. Lara Gutová 100
3. Wendy Holdenerová (obe Švaj.) 95
4. Petra Vlhová (SR) 92
5. Marta Bassinová (Tal.) 60
6. Michaela Kirchgasserová (Rak.) 54

8. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 50

1/1
Zavrieť reklamu