Marcel Hirscher vyhral obrovský slalom a tesne aj slalom

V historických tabuľkách sa v počte triumfov odpútal od Bodeho Millera. Rakúšan Marcel Hirscher vybojoval vo Val d’Isére 35. víťazstvo v kariére. V nedeľňajšom slalome skončil na druhom mieste.

V historických tabuľkách sa v počte triumfov odpútal od Bodeho Millera. Rakúšan Marcel Hirscher vybojoval vo Val d’Isére 35. víťazstvo v kariére. V nedeľňajšom slalome skončil na druhom mieste.

Marcel Hirscher suverénne vyhral sobotňajší obrovský slalom Svetového pohára vo francúzskom Val d’ Isere. Obhajca veľkého glóbusu získal náskok  1,29 s pred Nemcom Felixom Neureutherom a dostal sa na čelo celkového poradia SP pred Nóra Aksela Lunda Svindala. Tretí skončil so stratou 1,58 domáci Victor Muffat-Jeandet.

Adam a Andreas Žampovci nepostúpili do druhého kola. Adam stratil 2,69 sekundy na víťaza. Zašiel 41. čas kola a na postupujúcu tridsiatku za pozeral z dištancu 48 stotín.

V závere poľa sa s číslom 53 vybral na trať jeho mladší brat Andreas, no stratil ešte viac. Rozdiel 3,58 s ho zaregistroval so 47. časom kola.

Ligety nepostúpil do druhého kola

V treťom obrovskom slalome sezóny sa očakával veľký súboj dvoch najvýraznejších technikov uplynulých rokov. Štvornásobný celkový víťaz SP Hirscher vyhral predchádzajúcu súťaž v Beaver Creeku, Američan Ted Ligety, ktorý zo sedmičky zlatých medailí získal štyri v oblúkovo najnáročnejšej alpskej disciplíne, uspel v úvode zimy v Söldene.

Ligetyho strata 2,83 okamžite naznačila, že favorit nepostúpi do 2. kola, lebo ostatní elitní jazdci nestrácali na Hirschera žiadne veľké desatiny. Na druhom mieste sa so 14-stotinovým mankom usadil Nór Henrik Kristoffersen. Tretí Muffat-Jeandet zaostal len o ďalšie štyri stotinky.

Do rozdielovej sekundy sa zmestilo až jedenásť pretekárov. A minimálne prví šiesti mohli v druhom kole reálne pomýšľať na útok na úplnú špicu súťaže. Hirscher naznačil formu v Beaver Creeku, kde dvakrát vyhral.

Hirscher aj v druhom kole demonštroval svoju silu. Opäť dosiahol najrýchlejší čas a slávil 35. triumf v prestížnom seriáli, šestnásty v obrovskom slalome. Vo francúzskom stredisku vystúpil na najvyšší stupienok už štvrtýkrát.

V historických tabuľkách sa v počte triumfov v SP odpútal od Američana Bodeho Millera a upevnil si siedme miesto.

Henrik Kristoffersen vyhral slalom, Hirscher zostal druhý

Má stále iba dvadsaťjeden rokov a v slalome patrí medzi svetovú špičku. Henrik Kristoffersen vo Val d’Isére zdolal lídra Svetového pohára Marcela Hirschera o viac ako sekundu. Tretí skončil so stratou 1,46 Nemec Felix Neureuther.

Dvadsaťjedenročný Kristoffersen dosiahol piate víťazstvo v pretekoch Svetového pohára, z toho štvrté slalomové.

“Bol som trochu nervózny pred druhým kolom, lebo Marcel Hirscher zajazdil veľmi dobre. Urobil som pár chybičiek, ale bol som rýchly. Som šťastný, dnes som si to parádne užil,“ cituje Kristoffersena server laola1.at.

Zatiaľ posledné víťazstvo vybojoval Kristoffersen v marci v Méribeli.

Prvé kolo na mimoriadne náročnom svahu s nerytmickým rozložením bránok nevyšlo podľa predstáv Adamovi Žampovi, ktorý sa neprebojoval do 2. kola. V okamihu prejazdu cieľom bol na 20. priečke, ale postupne ho predstihlo až pätnásť súperov a s odstupom 2,94 s skončil na 35. mieste.

Adamov mladší brat Andreas obsadil poslednú klasifikovanú 49. priečku. Cieľ prvého kola neuvidelo až dvadsaťtri pretekárov.

“Dnešný štart do slalomu nevyšiel veľmi dobre. Aj keď som mal štartové číslo 29, tak som sa zhora do toho zle chytil a potom na prvom medzičase som mal už veľkú stratu. Snažil som sa to pustiť, ale dole pred cieľom prišla ďalšia chyba,” sprostredkoval pre TASR slová Adama Žampu Ľuboš Schwarzbacher.

“Aj keď mi chýbalo na postup do druhého kola možno iba desať stotín, z jazdy nie som nadšený, pretože som nešiel vôbec to, čo viem jazdiť na tréningu.”

1/1
Zavrieť reklamu