Ako zlepšiť imunitu a výkonnosť v zime? Najlepšie prírodné lieky

15. februára 2014
Najlepšie prírodné potraviny na posilnenie imunity. Foto: Shutterstock

Finále zimného obdobia je časom, keď sa najviac prejavia príznaky zníženej obranyschopnosti príslušníkov všetkých vekových skupín.

Ľudia sú náchylnejší na rôzne ochorenia najmä horných dýchacích ciest a prinosových dutín, objavujú sa nové alergie, nepochopiteľne sa „zobúdzajú“ staré zranenia a bolesti kĺbových spojení. Obvyklé preparáty nefungujú, a tak sa hľadajú novinky, ktoré nevychádzajú „z módy“…

Kolostrum

Vedeli o ňom už starí Inkovia, ajurvédski lekári z Indie, faraónske dynastie Egypťanov, grécki učenci, germánski aj keltskí šamani. Uchovávali ho vo vzácnych nádobách pre náčelníkov a panovníkov, aby sa títo dožili vysokého veku, ale aj pre starovekých bojovníkov, aténskych olympionikov a rímskych gladiátorov na zvýšenie odolnosti proti infekčným chorobám, sily, výdrže a celkovej výkonnosti.

Kolostrum – mledzivo je ten historický „zázrak“, znova a znova sa objavujúci pre nové generácie. Tekutina mliečnej žľazy všetkých cicavcov, ktorá sa vylučuje maximálne 72 hodín po pôrode a nazýva sa aj „prechodné mlieko“. Zaisťuje pre čerstvé novorodeniatko istejší prechod z bezpečného sterilného prostredia vnútra matky do sveta plného patologických vírusov a baktérií.

Kolostrum je mlieko, ktoré sa produkuje do 24 hodín po narodení mláďatka. Bežne sa používa kravské. Foto: Shutterstock
Kolostrum je mlieko, ktoré sa produkuje do 24 hodín po narodení mláďatka. Bežne sa používa kravské. Foto: Shutterstock

Okrem vysokého obsahu imunoglobulínov schopných „urobiť poriadok“ s nebezpečnými mikroorganizmami v ňom nájdeme aj množstvo ďalších užitočných látok – vitamíny, enzýmy, minerály, prirodzené rastové faktory aj aminokyseliny. Pomáhajú regenerácii tela aj duše, spomaľujú starnutie, podporujú rast svalovej hmoty, zvyšujú hustotu kostí, urýchľujú procesy hojenia a rekonvalescenciu po chorobách, posilňujú odolnosť organizmu a spaľujú nežiaduce tuky. Okrem preventívneho pôsobenia môže mať kolostrum aj rozsiahle podporné liečebné účinky.

Na širšie použitie je vhodné najmä kravské (bovinné) kolostrum. Izoluje sa počas prvých 24 hodín produkcie, keď obsahuje najväčšiu škálu užitočných zložiek, a potom sa špecifickým výrobným procesom pripravuje do konzumovateľnej podoby podľa návrhov a indikácií špecializovaných výživových expertov.

Ako produkt podporujúci liečbu ochorení sa využíva pri terapii rôznych bakteriálnych, vírusových a plesňových infekcií najmä tráviaceho traktu, pľúc a pokožky, ale aj pri podpornej terapii alergií, zápalových a degeneratívnych ochorení kĺbov, svalov aj pečene, cystickej fibrózy, osteoporózy, auto imúnnych chorôb, viacerých typov málokrvnosti („chudokrvnosti“) alebo chronického únavového syndrómu.

Zásadný je význam preventívneho spektra účinkov kolostra, a to predovšetkým pri zlepšovaní obranyschopnosti organizmu a prevencii vzniku sezónnych aj nesezónnych infekčných ochorení. Jeho užívaním sa prirodzeným spôsobom zvyšuje objem svalov (anabolická aktivita) a kolostrum sa tak stáva akýmsi povoleným dopingom pre zlepšenie kvality a množstva produkcie fyzicky a psychicky pracujúcich aj študujúcich jedincov.

Tradičné čínske potraviny posilňujúce imunitu

Ale aj tradičná čínska medicína poskytuje veľké množstvo možností, ako pomôcť k zlepšeniu obranyschopnosti. Medzi oprávnenými hitmi tejto kategórie nachádzame výťažky z rozličných rastlín, húb a ich kombinácie, v tradičnej čínskej medicíne používané viac ako päť tisícročí.

Škrob kuzu sa používa na zahustenie polievok a omáčok a vynikajúco posilňuje imunitu. Foto: Shutterstock
Škrob kuzu sa používa na zahustenie polievok a omáčok a vynikajúco posilňuje imunitu. Foto: Shutterstock

Príkladom sú extrakty z „mamutieho“ koreňa  kuzu (Puerarua lobata), nazývaného aj orientálny obor, ktoré pomáhajú pri rôznych typoch bolestí, majú priaznivé účinky na tráviaci trakt, zlepšujú prietok krvi vo svaloch a uvoľňujú cievy stiahnuté pod vplyvom napätia a stresu, čo urýchľuje celkovú regeneráciu a idealizuje schopnosti svalovej práce.

Červené reishi (Ling Zhi – huba nesmrteľnosti a večného života, „božská“ liečivá rastlina) v podobe sirupu a tinktúry fantasticky zlepšuje dýchanie a schopnosť koncentrácie, pôsobí proti bolesti aj únave, posilňuje imunitný systém, výrazne zvyšuje rýchlosť a kvalitu regenerácie.

Absolútnou jednotkou pre podporu výkonnosti a obranyschopnosti je v súčasnosti cordyceps, špecifická tibetská huba s neobvyklým cyklom vývinu a existencie (jednu časť svojho biologického cyklu prežíva v podobe rastliny, druhú ako hmyz), známa aj ako Dun čun sja cao – „v zime hmyz, v lete bylina“. Z nej vyrobené preparáty sa používajú na zvyšovanie energetického potenciálu ťažko fyzicky pracujúcich jedincov a odolnosti proti ochoreniam aj rôznym druhom bolesti.

Kordyceps je huba, ktorá vynikajúco podporuje imunitu. Foto: Shutterstock
Kordyceps je huba, ktorá vynikajúco podporuje imunitu. Foto: Shutterstock

Majú protizápalové a povzbudzujúce účinky veľmi podobné pôsobeniu pre telo neprívetivých kortikoidov. Zlepšujú dýchanie, prietok krvi telesnými tkanivami, regulujú činnosť obličiek a pečene. Často sa kombinujú do zmesi s červeným ženšenom a materskou včeľou kašičkou na elixír sily a vitality.

Užívanie všetkých takýchto preparátov je potrebné konzultovať s lekárom a ešte lepšie so špecialistom pri akceptovaní individuálneho biorytmu aj špecifík pohlavnej rozdielnosti užívateľa a jeho pracovného cyklu. Akákoľvek anarchia alebo nadužívanie môže mať negatívny účinok na zdravie aj výkonnosť.

Text: MUDr. Pavel Malovič, PhD., MPH
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu