Sobotný skicross – vysmiate deti a niekoľko veľkých pádov

V rámci Snowmagazínu sme v sobotu v Banskej Štiavnici usporiadali verejný pretek malých detičiek v skicrosse. Na trati plnej prekážok, skokov a iných terénnych nerovností štartovali aj dve trojročné dievčatá.

V rámci Snowmagazínu sme v sobotu v Štiavnickom stredisku Salamandra usporiadali verejný pretek malých detičiek v skicrosse. Na trati plnej prekážok, skokov a iných terénnych nerovností štartovali aj dve trojročné dievčatá.

Výsledky detského skicrossu sú na tejto adrese. [.pdf, 83kB]

Čo je to skicross?

Možno sa niektorí pýtate práve to. Skicross je lyžiarska disciplína, ktorá štartuje tento rok premiérovo na olympiáde. Na kopci sa postaví trať s umelými prekážkami, ktoré jazdcom sťažia jej prechod. Sú to okrem veľkých skokov, bubny a klopené zatáčky. Táto disciplína sa u nás vyskytuje iba zriedka a detské preteky sú priam výnimkou. Pre rozšírenie povedomia o nej sme sa ich rozhodli zorganizovať aj my.

Napríklad v takom susednom Česku každoročne organizujú pohár v skicrosse, majú dokonca dvojnásobného majstra sveta – Tomáša Krausa s vyhliadkami na Vancouver. Na olympiáde odštartuje 21. februára – rozhodne sa bude na čo pozerať. Jediný rozdiel v pretekoch medzi deťmi a dospelými je v počte súťažiacich na štarte. Zatiaľ čo deti štartujú po jednom a rozhodujúci je čas, dospelí štartujú po štyroch a rozhodujúcim kritériom úspechu je poradie v cieli.

Na úvod si pozrite stručné video z akcie, kde uvidíte aj niekoľko pádov a iných krkolomných kúskov:

Trať? Náročná bola najmä jej výstavba

Do Štiavnice sme prišli vo štvrtok večer. Po niekoľkých pivkách a doladení sobotnej stratégie sme v piatok začali stavať trať. Najskôr to vyzeralo jednoducho. Skutočnosť a manuálna práca s lopatami nás presvedčili o opaku. Skúste si za jedno poobedie postaviť obdobu snowboardového parku: štart, klopenka, dvojvlna, druhá klopenka, skok, tretia klopená zátačka spojená so skokom, následne obrákový oblúk a ďalšia klopenka zakončená opäť skokom a niekoľko vĺn do cieľa.

Najviac prekvapený bol samozrejme Ondrej, ktorého sme nahovorili na moderovanie akcie. S miernymi námietkami však pomohol a celý piatok si odlopatoval.

Pretek? Vysmiate deti a niekoľko krkolomných pádov

O siedmej ráno to v stredisku začalo žiť: ohradenie trate, napichanie tyčí, prezentácia a prehliadka. Štart preteku stál na poslednom zlome pred veľkým dojazdom do strediska. Tí, čo už Salamandru navštívili vedia, o čom je reč.

Štartovalo sa strmým zjazdom z lesa do prvej klopenej zatáčky, ktorá končila dvojvlnou. To bolo miesto, kde niekoľko detí padlo, niektoré dokonca dosť nebezpečne. Paradoxne a logicky lyžiari, ktorí išli pomalšie toto miesto zišli. Nad traťou treba uvažovať a niektoré premotivované deti nedali na rady rodičov a trénerov a prepálili to, čo sa im nevyplatilo a skončilo pádom.

V spodnej časti bola trať okrem niektorých menších skokov relatívne otvorená a detičky tu nemali žiadne problémy.

Fotky zo sobotného skicrossu:

[nggallery id=46]

Po skončení preteku a vyhlásení výsledkov prebehla tombola. Deťom sme rozdali pekné ceny (najmenšie lyže dostal pravdepodobne najvyšší pretekár) a väčšina účastníkov bola spokojná z pekne prežitej akcie.

Za podporu preteku ďakujeme najmä stredisku Salamandra Resort a sponzorom akcie: Intersportu Zvolen za ceny, Hot Cappy za nápoje a cieľovú bránu, Chipicao za to, že deti neostali hladné a rodičom detí z lyžiarskeho klubu Lokomotíva Bratislava, ktorí okrem cien, prispeli aj pomocou pri organizácii preteku. Všetci si nakoniec užili veľa zábavy.

Viac fotiek pribudne v priebehu tohto týždňa

1/1
Zavrieť reklamu