Inštruktorské kurzy sa už plánujú, akreditáciu zatiaľ nemá nikto

20. novembra 2009

Deň 26. november je dôležitý dátum. Možno nie pre vás, pre inštitúcie vzdelávajúce budúcich majiteľov lyžiarskych škôl stopercentne. V tento deň Ministerstvo školstva rozhodne o tom, kto získa akreditáciu na vzdelávanie lyžiarskych inštruktorov a kto nie.

Deň 26. november je dôležitý dátum. Možno nie pre vás, pre inštitúcie vzdelávajúce budúcich majiteľov lyžiarskych škôl stopercentne. V tento deň Ministerstvo školstva rozhodne o tom, či získa Slovenská lyžiarska asociácia a Snowboardová asociácia Slovenska akreditáciu na vzdelávanie inštruktorov.

Inštitúcia, ktorá nemá akreditáciu nemôže inštruktorom garantovať, že si budú môcť založiť lyžiarsku školu. Živnostenské odbory a príslušné športové zväzy totiž absolventom kurzov pri predkladaní žiadosti neuznajú doklad o odbornej spôsobilosti. Jednoducho povedané akreditácia vzdelávacích inštitúcii je dôležitá minimálne na Slovensku.

Kto môže školiť budúcich lyžiarskych a snowboardových inštruktorov?
Iba ten, čo má akreditáciu. Podľa ministerstva školstva si žiadosť o vydanie novej akreditácie podali dva subjekty a to Slovenská lyžiarska asociácia (nástupca SLZ) a Snowboardová asociácia Slovenska.

Ministerstvo doteraz neobdržalo žiadosť tretej inštitúcie, ktorá v minulosti organizovala kurzy a to Sapulu.

Ako na situáciu reagujú školitelia?
Novembrové zasadanie akreditačnej komisie neprichádza vhod ani jednej z asociácii, ktorá organizuje kurzy. Kurzy sa organizujú väčšinou v polovici decembra, na poslednú chvíľu to môžu byť vyhodené peniaze či minimálne zníženie tohtoročného záujmu.

Robenie kurzu je pritom lukratívna záležitosť. Zúčastňuje sa ich pravidelne viac ako 150 ľudí pri cene 340 až 420 euro (záleží od asociácie). A čo je dôležité, na kurzoch si lyžiarske školy rozchytávajú svojich budúcich inštruktorov.

Organizácia kurzov je teda v plnom prúde, požehnané akreditačnou komisiou však budú asi až koncom novembra. SLA aj Sapul majú na svojich stránkach vyznačené termíny kurzov, napriek tomu, že nevedia, či akreditáciu získajú, alebo nie. Bokom je SAS, ktorá zatiaľ tento rok snowboardový kurz nevyhlásila. Prenecháme priestor na vyjadrenie jednotlivým organizáciám.

Vyjadrenia jednotlivých asociácii a Ministerstva školstva:
Ministerstvo školstva: „Organizácia, čo nemá novú akreditáciu, by zatiaľ nemala školiť podľa nového systému – vyhlášky 444/2008 Z. z., pretože ak nemá akreditáciu živnostenské odbory a príslušné športové zväzy neuznajú doklad o odbornej spôsobilosti ich absolventom. Preto si uchádzači o školenia musia preveriť, či daný subjekt má alebo nemá akreditáciu.“

SAS: „Akreditáciu sme mali 10 rokov, ale podobne ako všetky vzdelávacie zariadenia v oblasti športu na Slovensku sme ju dňom 1. januára 2009 stratili z rozhodnutia Ministerstva školstva. Prechádza sa na nový systém akreditácii podľa smerníc EU, takže všetci si musia žiadať o nové akreditácie. Momentálne nemá nikto akreditáciu na vzdelávanie učiteľov snowboardingu akejkoľvek triedy. Akreditačná komisia zasadá 26. novembra 2009, takže musíme počkať. Žiadosť sme samozrejme poslali.“

SAPUL: „K predmetným záležitostiam naša asociácia zaslala list na Ministerstvo školstva 15. augusta. Dňa 13. októbra sme kontaktovali e-mailom ministerstvo. Dodnes bezvýsledne. Na vašu otázku Vám prikladám vyhlášku 444/2008 v ktorej som nenašiel odstavec, prípadne paragrafové znenie, ktoré by hovorilo o tom, že platné akreditácie strácajú platnosť a ku ktorému dátumu. Kópia našej platnej akreditácie na stránke www.sapul.sk . Metodická komisia nášho združenia sa stretla 16. októbra 2009 a hlavným bodom rokovania bolo podanie žiadosti o predĺženie platnosti akreditačného rozhodnutia v marci resp. apríli budúceho roku. (krátené o akceptáciu vzdelávania Sapulu v zahraničí a info, že budú pokračovať v kurzoch aj naďalej)

SLA:1.12.2008 skoncila platnost akreditacie vsetkym subjektom, v oblasti vzdelavania odborníkov v sporte.SLA zaslala vsetky materialy na Ministerstvo školstva – akreditacnej komisii, v ktorých ziada o akreditaciu v oblasti vzdelavania trenerov, rozhodcov, a jednou z oblasti je aj vzdelavanie ucitelov lyzovania, snowboardingu a odbornikov na “park+pipe”.V sucastnosti sa preveruju vsetky podklady na MŠ a predpokladame, ze koncom novembra, po zasadani Akreditacnej komisie bude SLA opravnena organizovat vzdelavacie kurzy.Kedze kurzy sa musia organizovat este pred zimnou sezonou, pre nedostatok casu  sme uverejnili terminy novych kurzov uz teraz na web stranke SLA.V pripade, ze by sme museli doplnovat spracovane materialy a akreditacia by nebola platna do zaciatku decembrovych kurzov, sme pripraveni spolupracovat s Presovskou univerzitou alebo Bratislavskou FTVŠ, tak ako to bolo na kurzoch v zimnej sezone 08/09.Univerzity tuto akreditaciu uz maju.“

Autori: Martin Janiš a Igor Plávka
1/1
Zavrieť reklamu