Ako sa stať učiteľom lyžovania a snowboardingu?

13. novembra 2009

Veľa mladých ľudí chce po skončení pretekárskej kariéry zostať aspoň časť sezóny na lyžiach. Problémom a veľkou bariérou bývajú financie. Ich získanie pritom kráti čas, ktorý by mohli stráviť na horách. Mnohí preto volia alternatívu – spravia si inštruktorský kurz a zostanú cez zimu na horách. Ba čo viac, dokonca ich za to platia.

Veľa mladých ľudí chce po skončení pretekárskej kariéry zostať aspoň časť sezóny na lyžiach. Problémom a veľkou bariérou bývajú financie. Ich získanie pritom kráti čas, ktorý by mohli stráviť na horách. Mnohí preto volia alternatívu – spravia si inštruktorský kurz a zostanú cez zimu na horách. Ba čo viac, dokonca ich za to platia.

Ak odpoviete kladne na nasledujúce otázky a zároveň viete výborne lyžovať či boardovať, čítajte ďalej. Tak teda – Bavia Ťa zimné športy a máš v zime čas? Chceš stretnúť mladých ľudí s podobnými záujmami? Chceš sa zdokonaliť v technike lyžovania alebo snowboardingu? Nechceš za zimné športy platiť, ale naopak byť platený? To je voľný život, ktorý ponúkajú lyžiarske školy na celom svete.

Len málo z budúcich inštruktorov vie, kto organizuje inštruktorské kurzy, kde sa konajú, koľko stoja a podobne. Prinášame preto základné informácie o troch vzdelávacích inštitúciách na Slovensku, ktoré kurzy organizujú, avšak podľa novej vyhlášky Ministerstva školstva zatiaľ ani jedna z organizácii nemá akreditáciu. Sú to SAPUL, SLA a SAS.

SAPUL (cena kurzu 418 eur)

Slovenská asociácia učiteľov lyžovania a snowboardingu. Vzdeláva učiteľov lyžovania a tiež učiteľov snowboardingu. Vzdelanie má tri stupne – najnižší stupeň je C, najvyšší A. SAPUL je ako jediný na Slovensku členom ISIA -International Ski Instructor Association. Keď sa zapíšete na kurz v jednej z lyžiarskych škôl, získate zľavu. Základný kurz tento rok stojí 418 euro. Bližšie informácie na www.sapul.sk

SLA (cena kurzu 342 eur)

Slovenská lyžiarska asociácia. Nahradila Slovenský lyžiarsky zväz, ktorý jej prenechal svoje členstvo v Medzinárodnej organizácii FIS a v Slovenskom olympijskom výbore. Školí nielen učiteľov lyžovania a snowboardingu, ale aj trénerov a rozhodcov. Podobne ako Sapul má tri stupne vzdelania a to I až III, pričom I je najvyšší stupeň. Ako prvá ide tento rok organizovať aj kurz učiteľa freestyle. Cena základného kurzu je 342 euro. Bližšie informácie na www.slz.sk.

SAS (cena kurzu 371 eur)

Slovenská asociácia snowboardingu. SAS je členom WSF – world snowboarding federation. Vzdeláva učiteľov snowboardingu všetkých stupňov. Cena základného kurzu pre tento rok zatiaľ nie je známa, minulý rok to bolo 371 euro. Bližšie informácie na www.sas-snowboarding.sk

Pri výbere vzdelávacej organizácie treba zohľadniť viacero faktorov:

1. Chcete sa tejto profesii venovať profesionálne, alebo si chcete spestriť zimu

2. Platnú akreditáciu danej organizácie – bližšie informácie pripravujeme a vydáme v ďalšom samostatnom článku

3. Uznanie vzdelania v zahraničí

4. Cena kurzu

5. Termíny kurzov

6. Zľavy pri vzdelávaní

7. Úspešnosť kurzov

Sapul je jedinou široko v zahraničí akceptovanou organizáciou, ktorá na Slovensku robí kurzy pre inštruktorov lyžovania. Dnes je to dobrý biznis a keď na kurz príde 200 účastníkov, točia sa v ňom veľké peniaze. Preto by si organizátori kurzov mali dať záležať na ich kvalite.

Výhoda kurzov Sapul a Slz (dnes SLA) je povinná metodika v cudzom jazyku a tiež test základných slovíčok v ruštine. Maličkosťou, ale podstatnou je členské. V Sapule sa platí ročne, zatiaľ čo v SAS a SLA licencia má dlhšiu platnosť.

Je len na vás, čo si vyberiete, ale jedno je isté: Na každom kurze sa niečo naučíte, spoznáte veľa nových ľudí a určite budete na kurz ešte dlho spomínať. Keďže Slovensko je malé, lektori jednotlivých organizácii sa poznajú a všetci do jedného sú fantastickí lyžiari.

V ďalšej časti predstavíme jednotlivé lyžiarske a snowboardové školy na Slovensku.

1/1
Zavrieť reklamu