V Rakúsku zavedú povinné nosenie prilieb na svahoch

29. októbra 2009

Niektoré Spolkové krajiny Rakúska zaviedli povinnosť nosiť lyžiarske prilby pre deti do 15 rokov. Dnes táto povinnosť platí pre Dolné Rakúsko, Viedeň a od 1. decembra tiež pre Korutánsko. Ostatné krajiny sa zaviazali, že prilby prikážu nosiť tiež.

Plánujete ísť s deťmi na lyžovačku do rakúskeho Semmeringu? Pripravte sa, že budete musieť do batožiny pribaliť aj prilby. Ich nosenie sa totiž stane v niektorých spolkových krajinách povinnosťou.

V Dolnom Rakúsku nariadenie platí už dnes. Od 1. decembra sa povinnosť rozšíri aj na Korutánsko so svojimi strediskami ako Mölltaler, Nassfeld alebo Großglockner. To sú iba najväčšie a Slovákmi najnavštevovanejšie rezorty.

Prilby budú musieť nosiť deti do 15 rokov. Okrem Dolného Rakúska a Korutánska zavedú povinné prilby skôr či neskôr aj ostatní.

Krajiny majú na realizáciu dohody jeden rok. Každá krajina však môže zaviesť nosenie prilieb aj skôr. Slováci sa potom nemusia dozvedieť, v ktorej krajine dohoda platí a v ktorej nie. V Rakúsku je preto lepšie pri lyžovaní nosiť prilbu stále, nedá sa s istotou povedať, kde platí povinnosť nosiť lyžiarsku prilbu už v zimnej sezóne 2009/10.

Povinnosť bude platiť celoplošne najneskôr od zimnej sezóny 2011/12.

Noste prilby aj mimo Rakúska
Lyžovanie už nie je také ako kedysi. Bez prilby si môžete na dnešných tvrdých zjazdovkách spôsobiť vážne zranenia hlavy. Lyžuje sa rýchlejšie, uzavreté karvingové oblúky dokážu byť málo predvídateľné, umelý sneh býva častou tvrdý ako skala a kvôli vysokej kapacite vlekov aj ľudí na zjazdovkách pribúda.

Na Slovensku ešte stále neprevyšuje počet lyžiarov s prilbami tých, čo prilby nenosia. Inštruktori, tréneri, horská služba a lekári pritom hovoria, že bez prilieb to nejde. Riziko zranenia sa stúpa pri každom páde. Prilby dnes v obchodoch nájdeme od 30 euro.

Viac podrobnejších informácii nájdete na stránkach austria.info a nosteprilby.cz

1/1
Zavrieť reklamu